Het Ras

De Cesky Fousek is een middelmatig grote staande jachthond. Ze hebben veel erfelijke kwaliteiten voor de jacht in het veld en in de bossen.
Schofthoogte is voor de reutjes is 60-66 cm en voor teven 58-62 cm.
Gewicht reuen 28-34 kg, teven 22-28 kg.

Volgens Tsjechische bronnen stamt het ras uit de middeleeuwen. In 1886 richten men, in het land van oorsprong, al de eerste rasvereniging op.

Na en als gevolg van de Eerste Wereldoorlog verdween de CF echter vrijwel geheel.
Dankzij de enkele exemplaren waarbij, het oorspronkelijke Tsjechië typen bewaard was gebleven, en aanzienlijke toevoer van nieuw bloed van andere staande honden was het mogelijk het ras te doen herleven.
Gelukkig neemt  ook in Nederland het aantal liefhebbers van het ras gestaagd toe.

De beharing bestaat uit drie haarsoorten.
Een dichte zachte ongeveer 1,5 cm langer ondervacht. Die beschermt de huid tegen het vocht, deze verdwijnt in de zomer vrijwel geheel.
De bovenvacht 3-4 cm lang is hard en ruw nauw aanliggend.
En een zekere hoeveelheid borstelig haar. 5-7 cm lang, bijzondere recht en en grof vooral op de borst de rug de schouders.

De staart moet aan de onderkant geen franjes hebben.
De onderkant van de wangen en de lippen zijn bedekt met langere zachter haar dat een karakteristieke baart vormt.
De wenkbrauwen worden gevormd door schuin opstaand haar. Het haar op de oren is zacht en glad, er kan een lichte slag in zitten.

De CF’s komen in 2 kleuren voor.
Schimmel met bruine aftekeningen oftewel platen genoemd. Opvallend is dat bij een schimmelstaart, deze witter blijft dan het lijf. Dit maakt hem in de dichte dekking goed te volgen.

Ook voor,komt de kleur bruin met af en toe een witte aftekening, bv op de borst en\of poten.